Avocado Egg Butter

avokadomunavoi A very traditional dish here in Finland is a Karelian Pie, often served with something roughly translated as 'egg butter'. Basically a butter mixed with boiled eggs. However if you wish to eat dairy free that is off limits. My mom recently discovered a recipe where somebody had substituted the butter with avocado. (I would credit the person if I just knew but I don't!) If you have never even had egg butter, this is something worth trying out. My american boyfriend who has never had it either found this really tasty when served on top of a whole wheat bread or just as a side dish. I think we ate rice that day... Anyway, here's how you do it!

The Recipe • 2 boiled eggs • 1 avocados • 1-2 tbsp olive oil • himalayan salt

Mix everything together and enjoy! Remember to put it inside a fridge as avocados will turn the mixture to a nasty brown color if left in room temperature (the taste will be the same but it'll just look weird). Regular salt is ok to use too, but I personally prefer himalayan salt for it's health benefits and for the fact that it isn't as processed.

Jos olet kaivannut maidotonta vaihtoehtoa munavoille tai olet vaikkapa lacto-ovo-vegetaristi niin tässä on loistava, ellei jopa parempikin vaihtoehto perinteiselle munavoille. Muna"voi" syntyy kun keität 2 kananmunaa, lisäät sekaan 1 avokadon, pari teelusikallista oliiviöljyä ja himalajan suolaa maun mukaan. Levitä leivän tai vaikka karjalanpiirakan päälle. Voit käyttää myös normisuolaa, mutta itse olen vaihtanut himalayan suolaan sen terveysvaikutteiden vuoksi ja koska se ei ole yhtä prosessoitua kuin perus suola kaupan hyllyllä.

Olen muuten mukana maaliskuun LivBoxissa! Kyseessä on kuukausittain kotiin saapuva tuotepaketti, jonka tuotteet ovat aina yllätyksiä, mutta määräytyvät tietyn teeman mukaan. Olen itse valinnut mukaan yhden suosikkituotteeni, joka on vielä toistaiseksi yllätys, mutta voitte käydä lukemassa lisää täältä LivBoxin blogista. Jos haluat tilata itsellesi LivBoxin, käytä alennuskoodia MARINKA niin saat boxin hintaan 13,90 € (norm. 16,90 €) tai vastaavan alennuksen kolmen kuukauden määräaikaisen tilauksen loppusummasta. Palaan aiheeseen jälleen kun saan paljastaa tuotteen!

See my serving recommendation of Avocado Egg Butter below!

A video posted by Marinka Essel (@rinkae_) on