Dining Table DIY Project: Marble Transformation

I desperately needed a some sort of a dining table to my flat so visit to Ikea it was. I prefer the rustic feel and wanted to get a older wooden table, preferably already used for 100 years. My roommate didn't really agree with me about the idea and dining table is something I kind of had to ask her opinion about too, even if the table is physically "in my area" in the flat. So we ended up getting a simple white table from Ikea. Not exactly what I thought we would be getting. After a nightless night browsing through pinterest I decided to do my first ever DIY project and the table got an upgrade. Jonkinlainen ruokailupöytä oli ollut jo tovin haussa ja itse olisin halunnut kuluneemman ja aikaa nähneen puupöydän, joka ei ole suoraan tehtaan hyllyltä tullut. Asun kuitenkin kämppiksen kanssa ja vaikka pöytä onkin ns. "Minun puolellani" asunnossamme niin kämppiksen mielipide nyt hieman vaikutti. Hän halusi koko valkoista. En tiedä miten muka valkoinen Melltorp pöytä Ikeasta sitten oli mikään kompromissi, mutta päätin sitten yhtenä iltana tuunata pöydän uuteen uskoon saatuani pinterestistä inspiksen.

Ikea Melltorp table DIY

This is how the table was before. Just all white and plain, which did serve us for the first few months just perfect but it looked way better after a little touch up. Here's how it was done.

Tältä pöytä näytti alunperin. Kokovalkoinen ja yksinkertainen. Oikein toimiva vaihtoehto, mutta pöytä sai kummasta persoonallisuutta kun sitä lähti hieman muokkaamaan. Näin marmoripöytä toteutui.

Melltorp Table

Melltorp

STEP 1 Proberly clean the table from all the dust and dirt and let it dry or wipe it down.

VAIHE 1 Puhdista pöytä kunnolla pölystä ja liasta. Pyyhi kuivaksi tai anna kuivua rauhassa.

STEP 2 Hopefully you have the Ikea instructions somewhere as taking the table back to pieces will be much easier. Sometimes they have the instructions on their website as well. Look them up and take the top off. Make sure you don't lose any tiny pieces as putting the table back together will be even less fun.

VAIHE 2 Jos päätit tuunata Ikean pöydän niin toivottavasti olet säilyttäny asennusohjeet tai ne löytyvät Ikean sivuilta sillä kyseisen liikkeen huonekalujen tuunaaminen on harvemmin lempipuuhaa kenellekkään. Kun olet selvittänyt miten saat pöydän päällisosan irti, irrota se. Pidä silmällä kaikkia pieniä ruuveja koska pöydän takaisin yhteen laittaminen tulee olemaan helvettiä ilman niitä.

table diy

STEP 3 It'll be very convenient if you have a friend to help you here because the next step is to carry the legs part of the table outside. You will need a silver metal spray (or other color of your liking) that you should be able to find from a hardware store. Something like Mirror Finish Spray Paint. And you will want to do this outdoors to avoid breathing the gasses.

VAIHE 3 Jos saat ystävän auttamaan sinua tässä projektissa niin se helpottaa sillä seuraava vaihe on kantaa pöydän jalat ulos, jossa voit spreijata pöydän huoletta ja ettet vahingossa hengitä pullon kaasua/maalia. Hankin oman Maston Chrome hopean peili heijastus sprayn K-raudasta. Noin 11euroa.

Marble tape

Metal finish spray paint

STEP 4 Spray the legs and let them dry as the instructions of the spray tell you. Meanwhile go back inside and start working on the table top.

VAIHE 4 Spreijaa jalat ja noudata maalipurkin ohjeistusta. Saatat tarvita esimerkiksi toisen kerroksen ja kuivumisaika voi vaihdella. Odotellessasi voit alkaa työstää itse pöydän päällistä.

How to make a marble table

STEP 5 Use a marble contact paper to change the white look into a luxurious one. The one I got was 45x200 so I had to buy two of them as my table was 125x75. You will need a some kind of flat thing like spatula, paddle (what is the correct word for that wooden thing?) It'll help you avoid air bubbles in the contact paper when you are applying it. If you do get air bubbles though, you should be able to get rid of some with a needle later on.

VAIHE 5 Hankin Etolasta n. 7eurolla marmori kontaktimuovin, joka oli koossa 45x200. Ostin niitä kaksi, jotta se riittäisi fiksusti 125x75 pöytään. Ostin myös K-raudasta eurolla puisen lastan/viivottimen jonka avulla painelin kontaktimuovin pöytään niin, että vältyin enimmiltä ilmakuplilta. Osasta ilmakuplia pääsee eroon puhkaisemalla ne neulalla.

Marble contact paper table

STEP 6 After doing the contact paper, it is time to go and get the legs back inside. Make sure the spray has dried and you can begin to put the table together. This project took me about 2hours with the waiting time included. So I had a chance to have a cup of coffee in between. And here is the final product.

VAIHE 6 Kun olet saanut aseteltua kontaktimuovin pöydän päälliseen on aika hakea kuivumassa olleet pöydän jalat takaisin sisälle. Varmista, että jalat ovat kauttaaltaan kuivat. Itselläni kesti koko projektissa noin 2tuntia, kuivumisen odottelu mukaan lukien. Tässä siis lopullinen tuotos.

Marble table silve legs

What do you think?