Miksi en juo maitoa / Benefits of quitting dairy

Almond_Milk.jpg

Monen ruokapöydässä on aina ollut se tuttu maitopurkki ja jokaisella aterialla se lasillinen maitoa. Join itse lapsena mieluummin mehua kuin maitoa jos vain mahdollista. Aikuisena olen huomannut, että olen lievästi laktoosi-intorelantti, joten olen tietoisesti vältellyt maidon juontia yleisesti. Lopulta maitotuotteet jäivät kokonaan pois. Nykyään pienimmistäkin kulmakaupoista löytyy mantelimaitoa, kookosmaitoa tai muuta vastaavaa, mitä käyttää ruoanlaitossa, joten se helpottaa paljon.

In Finland it is very common that you have a glass of milk with your meal. Lunch, dinner etc. As a kid I always rather had juice than milk so even I was never big about drinking milk. As an adult I found out that I am even mildly lactose-intolerant so I have consciously been trying to avoid it and eventually I cut it out completely. Being able to buy non-dairy milk products such as almond milk, coconut milk and other options from even the smallest corner stores helps a lot. 

Auttaako maidon juonnin lopettaminen laihduttamaan? En ehkä lähtisi ajattelemaan asiaa tältä kantilta ensisijaisesti. Aivan ensin kun teen uusia päätöksiä pyrin tekemään ne siltä pohjalta, että parantavatko ne omaa elämänlaatuani, voisinko voida paremmin esimerkiksi. Jos todella asian kuten maitotuotteiden poistaminen ruokavaliostasi helpottaa yleisesti olotilaasi niin se auttaa pitkässä juoksussa myös muilla osa-alueilla. Jos maitotuotteet esimerkiksi aiheuttavat epämukavuutta, kuten turvotusta niin näiden asioiden ollessa läsnä on salille lähteminen varmasti pitkän motivoinnin takana paitsi jos näitä ongelmia ei olisikaan.

Tässä omat syyni miksi en juo maitoa. 

So does quitting dairy help with weight-loss? I would not ask this question first. I think you should seek other benefits like how does it make you feel? Will it make you feel better? And if you start from that feeling, it will help you in other areas of life too, such as weight-loss if that is your goal. If dairy is something that causes bloating or other discomfort in your life you won't have the same motivation to go to the gym for example if you were to cut it out.

Here's my reasons why I don't want dairy in my diet:

 

  1. Ihosi kiittää sinua! / Your Skin will thank you! En ole koskaan kärsinyt aknesta. Muutama näppylä silloin tällöin, mutta olen huomannut saavani finnejä paljon vähemmän kuin ennen. Oikeastaan ainoastaan kun niitä tulee on menkkojen yhteydessä. Olin yhdessä vaiheessa muutaman kuukauden onnistuneesti ilman maitotuotteita, mutta sitten päädyin juustolautasen äärelle joissakin juhlissa ja kuinka kasvot kukkivatkaan seuraavana päivänä. Päätin, että pystyn elämään ilman juustolautasta jos ihoni hehkuu.I have never suffered of acne. Few pimples here and there maybe but I have noticed that I get way less pimples than I used to, when I do get them (which is usually that time of the month). What eventually convinced me that my skin doesn't like dairy was when I had succesfully been without it for couple of months and then I went to a cheese tasting. The very next day I had pimples on my face. So, I think I can live without cheese tasting if my skin is clear.
  2.  Ruoansulatus / Digestion Ei tunnu enää, että ruoka ei sulaisi vatsassa. Ei ole turvotusta ja yksinkertaisesti on vain hyvä olla. Ei ole ummetusta tai muuta vastaavaa ja voin yksinkertaisesti jatkaa päivääni suomatta ajatusta vatsani toiminnalle.I no longer feel like I am digesting my meal for hours. I don't feel bloated and I just simply feel good. There is no constipation and I can simply carry on with my life without needing to give much thought for what is going on in my stomach as it simply isn't bothering me anymore.
  3.  Oloni on terveempi / I feel healthier Kalsiumia saa lehtivihreistä kuten pinaatti, lehtikaali ja parsakaali tai esimerkiksi tofusta. Maidon juonnin lopettaminen ei siis tarkoita, että kuihdut ja ravintoaineet jää saamatta. Päinvastoin, saatat saada samat ravintoaineet nyt terveellisemmistä lähteistä. D-vitamiinin syöminen auttaa kalsiumin imeytymistä. Pinaatti sisältää myös paljon rautaa, joten sen imeytymistä helpottaa C-vitamiinin syönti. On myös tutkimuksia joiden mukaan maidon juonnin vähentäminen vähentää naisilla munasarjasyöpää ja miehillä eturauhassyöpää.You can get calcium from leafy greens like spinach, kale, broccoli just to name a few and also tofu. So quitting dairy won't deprive you of nutrients, quite the opposite might happen. You will end up getting the same nutrients from healthier sources. Eating D-vitamin also helps the absorption of calcium and also things like spinach is very rich in iron and you can aid the digestion of that by having some C-vitamin with it. There has also been a research that if you cut down your dairy intake you will also cut down your risk of cancer. Ovarian cancer in women especially and prostate cancer in men. 

Voisin listata vielä lisää (kuten eläinten oikeudet), mutta haluan pitää tämän yksinkertaisena listauksena, josta kenen tahansa on helppo lähteä liikkeelle jos olet kiinnostunut maitotuotteiden pois jättämisestä. Kokeile jättää maito pois muutamaksi viikoksi ja kokeile sitten tuoda se takaisin ruokavalioon ja tutki itse miten kehosi reagoi. Leipominen ilman maitoa? Vilkaise maidottoman juustokakun resepti tästä vaikka inspiraatioksi! Niiiin hyvää!

I could list even more but I want to keep this simple just to give little guidance if you are thinking of quitting dairy too. Leave it out for a while and see what happens if you include it back in your diet. Only you can feel what your body tries to tell you. Baking without dairy? Just go and try my dairy-free cheese cake recipe! It's so good!