Vegan Christmas Foods - Vegaaniset Jouluherkut!

vegaaninjoulu-3.jpg

Writing this one in Finnish as it mostly covers traditional Finnish christmas foods and the recipes are in finnish. Viime vuonna vietin ensimmäistä vegaanista joulua. Äitini on myös kasvissyöjä, joten olin todella hauskaa kokeilla joulureseptejä yhdessä ja tehdä niistä vegaanisia versioita. Muut perheenjäsenet syövät vielä lihaa, mutta tykkäsivät kuitenkin porkkana-lohesta ja vegaanisesta juustopöydästä. Isä pohti peräti olisiko jokin erityisen hyvä viini mikä sopisi vegaanisen juuston kanssa. Viime joulu meni siis hyvin onnistuneesti ja samalla pohjalla taitaa mennä tämäkin. Olen koonnut reseptit viime joululta tähän merkintään ja hieman arvosteluita kuten seitan-kinkusta. Toivottavasti saat tästä inspiraatiota omaan joulupöytään!

Laatikot

Vegaaniliiton jouluesite toimi itsellä suurimpana inspiraationa viime joulua loihtiessa. Lanttulaatikko, porkkanalaatikko ja perunalaatikko onnistuu hyvin näppärästi heidän ohjeillaan. Laatikoista olikin kaikista helpoin tehdä vegaaniset, jotka maistuvat aivan varmasti ei-vegaaneillekkin ihan huomaamatta. Esitteen pähkinäjuusto epäonnistui ja muuntui ennemminkin pähkinäiseksi sivu-soosiksi omassa keittiössäni, joten en välttämättä tänä jouluna toteuta sitä. Toinen mielestäni helpompi cashew juusto löytyy alempaa, jonka sain onnistuneesti myös kauniin pyöreään muotoon. Esitteessä oleva munakoisosilli oli myös lopputulokseltaan hyvin kalan oloinen, mutta ei miellyttänyt omia makunystyröitä. Helppo kuitenkin toteuttaa!

Riisipuuro

Riisipuuro on helppo tehdä kooskosmaidon kanssa. Siihen hyvä resepti täällä. Taatelit ja mantelit sopivat loistavasti puuron kanssa ja tuovat vielä lisää joulutunnelmaa kanelin kera.

vegaaninjoulu-7.jpg
vegaaninjoulu-4.jpg
vegaaninjoulu-1.jpg
vegaaninjoulu-2.jpg

Seitan -kinkku

En ole aikoinaan lihaa vielä syödessäni erityisemmin välittänyt kinkusta, mutta seitan kinkku sopi oikein hyvin. Ruohonjuuresta saatava 'sika säkissä' oli helppo ja nopea tehdä itse. Kastikkeeksi kävi sinappi ja siinäpähän se meni muiden ruokien yhteydessä. Seitanissa ei itsessään ollut mitään erikoisempaa makua, joten suosittelen tekemään sinappikastikkeen tai jonkin muun oman suosikin sen seuraksi. Esimerkiksi puolukkahillo.

Juustopöytä ja muut lisukkeet

Juustot olivat VioLifen eri juustoja. Tarjolla oli myös kahta erilaista hummusta. Vegaaninen feta-salaatti oli myös pöydässä tarjolla. En tiedä kuinka monen jouluun kuuluu salaatteja, mutta ihan hyvin se sinne kaiken muun sekaan sopi. Lohi on aina ollut oma suosikkiruokani, joten porkkana-lohi on muuttanut elämäni. Se sopii loistavasti joulupöytään. Pari hyvää ohjetta löytyy täältä ja täältä. Yleensä resepteissä on käytössä karkea merisuola, mutta olen onnistunut normaalin hienonkin suolan kanssa (kun kaapissa ei kerran ollut muuta).

Ylempänä mainitsemani cashew-juuston ohje alla. Itse tein ja sain siitä kauniin ja pyöreän mallisen laittamalla sen pieneen kulhoon. Muistaakseni miso-keitolle tarkoitettu kulho, joka löytyi kaappini perältä oli juuri sopivan pieni ja muotoinen.

Cashew-juusto

vegaaninjoulu-6.jpg

Ainesosat 60g Cashew pähkinöitä 1tl basilika 1tl oregano 1/2 tl suola 1 1/2 tl maizena 1 valkosipulin kynsi 3 rkl oluthiivahiutaleita 1 rkl sitruunamehua 1 tl vaahterasiirappia / agave 1 1/2 tl agar agaria öljyä juustoastian öljyämiseen 2,5 dl vettä

vegaaninjoulu-5.jpg

Liota cashew -pähkinöitä 1 tunti, poista vesi ja laita sitten blenderiin mausteiden, maizenan, oluthiivhiutaleiden, sitruunanmehun ja vaahterasiirapin kanssa. Lisää puolet vedestä. Prosessoi 1 minuutin ajan ja laita sivuun.

Kattilassa sekoita puolet vettä ja agar agar. Lisää blenderissä käynyt cashew 'kerma' ja tuo kiehumaan. Kokoajan sekoittaen. Kaada kevyesti öljyttyyn astiaan ja anna olla jääkaapissa 2h.

Jääkapissa olon jälkeen kumoa juusto tarjoiluastialle. Kuvassa oman tekeleeni päällä on vielä ruohosipulia lisämakua tuomaan.

Alkuperäinen resepti videoineen täällä.