Stuffed Sweet Potatoes Recipe - Täytetyt Bataatit

taytetytbataatit-1.jpg

I saw somebody recommending a recipe with sweet potatoes filled with shrimps and other creatures so I figured I should try re-creating the recipe with plant-based ingredients. So these sweet potatoes are filled with beans and onions. Super quick and simple to make. And so tasty! The sweet potatoes do have the chill in the oven for about 40 -minutes, but that's ok you can prep the rest of it and then go back to checking your e-mails or meditate, which ever is your jam. 

Bean STUFFED Sweet Potatoes
Serves 2-3
 

INGREDIENTS

taytetytbataatit-2.jpg

2 Sweet Potatoes / bataattia
2 Onions / sipulia
285g /10 oz Black Beans / mustapapuja
1 Oatly PåMackan (Or another vegan cream cheese)
Chives / ruohosipulia
Black pepper to taste / mustapippuria

INSTRUCTIONS


1. Wash the sweet potatoes and cut in to two pieces vertically. Preheat the oven to 200C/390F. Place the sweet potatoes to an oven for 40mins to 1 hour (depending on the size of the sweet potatoes, the bigger the longer). / Pese ja harjaa bataatit ja halkaise pituussuunnassa. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Bataattien tulisi olla uunissa 40min-1 tunti, riippuen kuinka suuria bataatit ovat.

2. Meanwhile, sautée the onions on a pan in some olive oil and then place to a seperate dish. / Paista sipuleita pannulla hetki oliiviöljyssä ja siirrä sitten erilliseen astiaan.

3. Heat up the beans on the pan and add two tablespoons of cream cheese. As it has melted, add some more if you'd like to get a nice creamy texture for the beans. Add some chives and black pepper for flavour and place the onions back on the pan. Mix together and remove from heat. / Lämmitä pavut pannulla ja lisää kaksi ruokalusikallista På Mackania, kun tuorejuusto on sulanut, lisää vielä toiset kaksi ruokalusikallista niin saat papuihin kermaisen tekstuurin. Lisää hieman ruohosipulia ja musta pippuria tuomaan makua ja tuo sipulit takaisin pannulle. Sekoita ja poista lämmöltä.

4. When the potatoes are done, use a spoon and scoop out the insides and mix it with the beans. Add any extra spices you would like, lemon juice for example or add some more of the cream cheese. Then scoop this paste back to the sweet potato shells, add some chives and cream cheese on top for a beautiful presentation. / Kun bataait ovat valmiita, lusikoi niiden pehmeä sisälmys ja sekoita papujen kanssa pannulla. Lisää haluamiasi mausteita, sitruunanmehua, suolaa ym ja ehkä hieman lisää På Mackania maun mukaan. Vie sitten tämä sekoitus bataattien kuoriin. Ripottele ruohosipulia päälle ja ehkä nokare vielä tuorejuustoa koristeeksi. 

FOODMarinka Essel